Видове маси и тяхното приложение

Масата е един от най-основните елементи от обзавеждането. Тя се използва за разнообразни цели – за хранене, за поставяне на декоративни предмети, за осигуряване на плот за извършване на определен вид работа и т.н.

Като цяло, една маса е изградена от плоска горна повърхност и крака, които да в придържат. Плотът на масата може да бъде с всякаква форма, размери, цвят и текстура и може да бъде поставен върху един, два или повече крака. Маси са използвали още древните египтяни, римляни и гърци.


Когато става въпрос за разделянето на маси в различни категории, има много критерии, спрямо които това може да се направи. Например, спрямо материалът, от който е направен плота – стъкло, алуминий, дърво и т.н.; по отношение на размера –
малки, средни, големи; според формата – правоъгълна, квадратна, кръгла, овална и мн.др.


Големите маси в повечето случаи имат по-голям брой и по-плътни крака, които да гарантират тяхната стабилност, докато по-малките и по-ниски маси могат да имат два, три или четири. Някои типове като кръглите маси на пиедестал, например, имат един крак, монтиран в центъра на плота.


Масите могат да бъдат разграничени и въз основа на функциите, които изпълняват – трапезни маси, тоалетки, маси за писане и рисуване, конзолни маси, помощни маси, холни маси и др. Съществуват и маси, предназначени за определени игри – билярдни, за шах мат, тенис, покер и т.н.


Масите, които намират най-широко приложение в съвременните интериори са:


Трапезни маси


Трапезните маси са предназначени за хранене. Могат да бъдат използвани в кухнята или трапезарията. Имат правоъгълен, кръгъл или овален плот, който често дава и възможността да бъде разтеглен. Това е отлична характеристика, която ви позволява при необходимост да осигурите място за повече хора. Най-често използвани са трапезните маси от масивна дървесина, както и вариантите от ПДЧ и MDF. Моделите със стъклени плотове също намират широко приложение.
Трикрака маса – статив


Трикраките маси се появяват около 18-ти век. Обикновено имат кръгъл плот и са изработени от масивна дървесина. В миналото са били използвани като поставка за свещи или за пиене на чай. Този тип маси имат механизъм, позволяващ на плота да бъде накланян под различен ъгъл.


Маси Пемброук


Масите Пемброук представляват мултифункционална мебел, датираща от 18-ти век. Размерът на тези маси варира от малък до среден и имат правоъгълни или кръгли плотове. Обикновено, под плота са разположени чекмеджета, а при някои типове краката са допълнително укрепени с шпросни.


Холни маси


Холните маси са разнообразни по дизайн, малки и средни по размер, предназначени за всекидневната. Обикновено са ниски и се поставят пред дивана. Холни маси се произвеждат от различни материали и това ви дава възможността да изберете най-подходящата за своя дом.


 Работни маси


Работните маси се появяват през 19-ти век и биват използвани от шивачите. Върху плота те поставят шевните си машини, а чекмеджетата под него дават възможност за съхраняването на конци и други принадлежности. Съвременните работни маси имат правоъгълна форма, могат да се сгъват и се използват за извършването на различни работни дейности.


« Назад към всички публикации