Как да изберете подходящото обзавеждане за трапезария

Обзавеждането на трапезарията често се оказва много трудна задача. Независимо дали е самостоятелно помещение или е изградена като част от кухнята или всекидневната, вариантите за интериорното й реализиране са многобройни. Също толкова разнообразни са и мебелите, които можете да използвате за обзавеждането й.


За да добиете основна представа от какви мебели се нуждаете за трапезарията си, на първо място е необходимо да прецените по какъв начин ще използвате помещението – за спокойни вечери със семейството или за посрещане на гости и събирания по специални поводи. Помислете за колко души трябва да осигурите място. Това ще ви улесни значително при избора на трапезни столове и маса.


От значение е разбира се
e и размерът на помещението, както и неговите пропорции. Трудно бихте могли да използвате големи и масивни мебели при обзавеждането на малка трапезария. В зависимост от площта на помещението имате възможността да добавите бюфет, секция или друг подобен тип корпусна мебел.


Изборът на трапезна маса обикновено зависи от формата и размерите на помещението. За по-просторните трапезарии най-подходящи са големите правоъгълни маси. Дори и в интериорите с по-голяма площ е препоръчително да не прекалявате с мебелите и декорацията. Важно е да изградите трапезарията така, че в нея да има достатъчно свободно пространство за преминаване.


Когато разполагате с повече пространство, имате възможността да включите в интериора на трапезарията си комфортен диван за четене или уединен кът за разговори.


При избора си на мебели за трапезарията трябва да помислите за това какъв материал да предпочетете. Вложените в мебелите материали са от значение за множество качества като здравина, устойчивост и поддръжка. Ако изберете трапезни столове с тапицерия, уверете се, че материята е лесна за почистване и по нея не остават петна. За масата е важно да бъде със стабилна конструкция , а повърхността й да бъде устойчива на надрастване.


Обзавеждането на трапезарията трябва да отговаря не само на вашите функционални нужди, но и на изискванията ви от естетична гледна точка. Изберете мебели с цвят, стил и дизайн, пасващи на останалата част от жилището. По този начин ще се радвате на хармоничен интериор и балансирана атмосфера. Уверете се, че цветовете които избирате създават добро настроение и насърчават апетита. Тоновете, асоцииращи с природата са отличен избор за трапезарията. Такива са например кафевите, зелените и сини цветове. Свежа и жизнена обстановка можете да създадете, залагайки на жълти и оранжави акценти и декорация.


Важно е да мислите за цялостната визия и дизайн на трапезарията. Изберете подходящите мебели и можете да бъдете сигурни, че ще създадете помещение с впечатляващ и функционален интериор.


« Назад към всички публикации